LEŠNIKOVA TORTA S PRIDIHOM "FERRERO ROCHE"
Premišljevala
sem, kaj naj podarim tastu za rojstni dan....nato sem se spomnila, da mora biti
povezava s čokolado, saj je pravi "čokoholik". Porodila se mi je
odlična ideja, namesto darila dobi moj pravi biser: ČOKOLADNO- LEŠNIKOVA TORTA.
Sestavine za
biskvit:
5 jajc
100 g
čokolade
150 g
sladkorja
70 g moke
1 pecilni
prašek
1 vanilin
sladkor
30 g drobtin
3 žlice
mletih lešnikov
70 g masla
Maslo in
čokolado stopimo na pari in pustimo, da se ohladi. Rumenjake s sladkorjem
stepamo, dodamo moko s pecilnim praškom, drobtine, stopljeno čokolado in sneg
iz beljakov. Pečemo na 200 stopinjah pribl. 30 minut (uporabila sem peki papir
za vsak slučaj, v obliki kroga).
Ohlajen
biskvit prerežemo na tri dele ali na dva dela, po želji.
Sestavine:
300-400 g
lešnikov (jaz sem imela okrog 150g)
Lešnike
vsipamo na pekač in jih damo pražit v že ogreto pečico (jaz sem jih po peki
torte dala, zato mi ni bilo vnaprej pogreti pečice) na 220 stopinj, približno
10 min, po občutku. Na drobno jih nasekljamo (ko niso več vroče).
Sestavine za
navlažitev biskvita:
1,5 dcl mleka
1 velika
žlica Nutele
Mleko
segrejemo do vrenja, dodamo nutelo in z metlico zmešamo, da se nutela stopi.
Ohladimo.
Čokoladna
krema:
750 g
mascarpone sira
250 ml sladke
smetane za stepanje
120 g temne
čokolade za kuhanje
2 veliki
žlici nutele
Čokolado
stopimo nad vodno kopeljo (uporabi isto posodo, kot si uporabila za biskvit za
torto, da ne bo nepotrebnega pomivanja :D).
Mascarpone v
mešalniku zmešamo z nutelo v gladko kremo. Nato dodamo stopljeno čokolado (prej
sem ga ohladila v koritu s hladno vodo) in še vedno dobro mešamo, da čokolada
ne postane "stracciatela" zaradi hladnega mascarponeja, ampak dobimo
gladko čokoladno kremo.
Smetano stepemo posebej in vmešamo k čokoladni kremi z lopatko.
Smetano stepemo posebej in vmešamo k čokoladni kremi z lopatko.
Postopek za
torto:
Biskvit
navlažimo z nutelinim mlekom, po njem posujemo nekaj praženih lešnikov in na
njih nanesemo 1/2 čokoladne kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ga spet
dobro navlažimo z nutelinim mlekom, posipamo s praženimi nasekljanimi lešniki
in prekrijemo s kremo. Zadnji biskvit prav tako tudi dobro navlažimo (po svoje
sem namazala celo torto, ne samo »vmes«, ker mi je še preveč kreme ostalo).
Torto
shranimo v hladilniku kakšni dve uri (jaz sem ta čas pomivala posodo in segrela
za ganaš, pa je bil dovolj »trd« za preliv, tako, da ni treba upoštevati za
tisti dve uri), da se krema stisne.
Čokoladni
ganaš
Sestavine:
Sestavine:
400 g temne
čokolade (jaz sem uporabila 200g)
200 ml sladke
smetane (jaz sem uporabila 100ml)
Sladko
smetano segrejemo do vretja (ne sme vreti)- jaz naredim »parno kopel«,
odstavimo z ognja in v posodo damo nalomljeno čokolado. Pustimo približno 5
minut zadevo na miru.
Ko se
čokolada zmehča, jo z metlico dobro vmešamo v čokoladno kremo - ganaš.
Še s toplim
in čokoladnim ganašem s pomočjo lopatke premažemo torto (jaz sem ga malo
ohladila v koritu, ker nisem čakala za tisti dve urici, da se torta »stisne«,
tako da pazi, da je mlačni ganaš).
Za
prekrivanje torte porabimo nekje 3/4 ganaša. Preostalo četrtino ganaša damo v
hladilnik, da se malo stisne.
Na obod
torte, na še mehak ganaš (jaz sem samo na vrhu torte prelila, zato sem na obod
torte dodala lešnike, kjer je ostala krema) posipamo pražene in na drobno
sesekljane lešnike. Najlažje to storimo, če je ganaš na torti še mehak. Če bo
premehak, bodo lešniki polzeli dol, če bo pretrd, se ne bodo ujeli lepo gor.
Ampak ni sile. Če je premehak, položimo torto enostavno za 5 minut v hladilnik.
Lešnike si
damo na dlan in jih narahlo pritisnemo na torto. Lahko jih tudi
"zalučamo" (hitreje bo in manj packanja s čokolado, zato pa bo pult
poln ostankov lešnika, a nič zato, znova ga boš zalučala, dokler ne bo vse
gor).
Torto damo v
hladilnik, da se malo ohladi.
Ko se tista
zadnja četrtina ganaša v hladilniku stisne, ga z mešalnikom in na najvišji
hitrosti stepemo kot smetano. Kremo s
pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na torto (jaz sem zraven tega ganaša dodala
ostanke od mascarponejeve čokoladne kreme, ker mi ga je bilo škoda vreči v koš,
pa je še vedno bilo dobro).
Po želji torto dodatno okrasimo še s Ferrero Rocher
kroglicami.
Preden bomo
torto rezali, jo vzamemo kakšnih 10 minut prej iz hladilnika, da se ganaš lepo
zmehča in razvije svoj okus (ali pa tako kot jaz, da smo upihnili svečke in se
slikali, pa je bilo minilo teh »deset minutk«).
P.s.
Tast je bil zeloooooooo srečen. Vsekakor lahko torta služi kot darilo, nepozabno darilo.
Tast je bil zeloooooooo srečen. Vsekakor lahko torta služi kot darilo, nepozabno darilo.
Originalni
vir:
-
https://www2.kulinarika.net/recepti/16159/sladice/ferrero-torta/?ReceptiFotkeStran=1&offset=0
-
http://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/gospa-lesnikova-ferrero-rocher-tortica-brez-moke




Komentarji
Objavite komentar