LEŠNIKOVA TORTA S PRIDIHOM "FERRERO ROCHE"

Premišljevala sem, kaj naj podarim tastu za rojstni dan....nato sem se spomnila, da mora biti povezava s čokolado, saj je pravi "čokoholik". Porodila se mi je odlična ideja, namesto darila dobi moj pravi biser: ČOKOLADNO- LEŠNIKOVA TORTA.

Sestavine za biskvit:
5 jajc
100 g čokolade
150 g sladkorja
70 g moke
1 pecilni prašek
1 vanilin sladkor
30 g drobtin
3 žlice mletih lešnikov
70 g masla

Maslo in čokolado stopimo na pari in pustimo, da se ohladi. Rumenjake s sladkorjem stepamo, dodamo moko s pecilnim praškom, drobtine, stopljeno čokolado in sneg iz beljakov. Pečemo na 200 stopinjah pribl. 30 minut (uporabila sem peki papir za vsak slučaj, v obliki kroga).

Ohlajen biskvit prerežemo na tri dele ali na dva dela, po želji.



Sestavine:
300-400 g lešnikov (jaz sem imela okrog 150g)

Lešnike vsipamo na pekač in jih damo pražit v že ogreto pečico (jaz sem jih po peki torte dala, zato mi ni bilo vnaprej pogreti pečice) na 220 stopinj, približno 10 min, po občutku. Na drobno jih nasekljamo (ko niso več vroče).

Sestavine za navlažitev biskvita:
1,5 dcl mleka
1 velika žlica Nutele

Mleko segrejemo do vrenja, dodamo nutelo in z metlico zmešamo, da se nutela stopi. Ohladimo.

Čokoladna krema:
750 g mascarpone sira
250 ml sladke smetane za stepanje
120 g temne čokolade za kuhanje
2 veliki žlici nutele

Čokolado stopimo nad vodno kopeljo (uporabi isto posodo, kot si uporabila za biskvit za torto, da ne bo nepotrebnega pomivanja :D).

Mascarpone v mešalniku zmešamo z nutelo v gladko kremo. Nato dodamo stopljeno čokolado (prej sem ga ohladila v koritu s hladno vodo) in še vedno dobro mešamo, da čokolada ne postane "stracciatela" zaradi hladnega mascarponeja, ampak dobimo gladko čokoladno kremo.

Smetano stepemo posebej in vmešamo k čokoladni kremi z lopatko.

  
Postopek za torto:
Biskvit navlažimo z nutelinim mlekom, po njem posujemo nekaj praženih lešnikov in na njih nanesemo 1/2 čokoladne kreme. Na kremo položimo drugi biskvit, ga spet dobro navlažimo z nutelinim mlekom, posipamo s praženimi nasekljanimi lešniki in prekrijemo s kremo. Zadnji biskvit prav tako tudi dobro navlažimo (po svoje sem namazala celo torto, ne samo »vmes«, ker mi je še preveč kreme ostalo).

Torto shranimo v hladilniku kakšni dve uri (jaz sem ta čas pomivala posodo in segrela za ganaš, pa je bil dovolj »trd« za preliv, tako, da ni treba upoštevati za tisti dve uri), da se krema stisne.



Čokoladni ganaš

Sestavine:
400 g temne čokolade (jaz sem uporabila 200g)
200 ml sladke smetane (jaz sem uporabila 100ml)

Sladko smetano segrejemo do vretja (ne sme vreti)- jaz naredim »parno kopel«, odstavimo z ognja in v posodo damo nalomljeno čokolado. Pustimo približno 5 minut zadevo na miru.

Ko se čokolada zmehča, jo z metlico dobro vmešamo v čokoladno kremo - ganaš.

Še s toplim in čokoladnim ganašem s pomočjo lopatke premažemo torto (jaz sem ga malo ohladila v koritu, ker nisem čakala za tisti dve urici, da se torta »stisne«, tako da pazi, da je mlačni ganaš).

Za prekrivanje torte porabimo nekje 3/4 ganaša. Preostalo četrtino ganaša damo v hladilnik, da se malo stisne.

Na obod torte, na še mehak ganaš (jaz sem samo na vrhu torte prelila, zato sem na obod torte dodala lešnike, kjer je ostala krema) posipamo pražene in na drobno sesekljane lešnike. Najlažje to storimo, če je ganaš na torti še mehak. Če bo premehak, bodo lešniki polzeli dol, če bo pretrd, se ne bodo ujeli lepo gor. Ampak ni sile. Če je premehak, položimo torto enostavno za 5 minut v hladilnik.

Lešnike si damo na dlan in jih narahlo pritisnemo na torto. Lahko jih tudi "zalučamo" (hitreje bo in manj packanja s čokolado, zato pa bo pult poln ostankov lešnika, a nič zato, znova ga boš zalučala, dokler ne bo vse gor).

Torto damo v hladilnik, da se malo ohladi.

Ko se tista zadnja četrtina ganaša v hladilniku stisne, ga z mešalnikom in na najvišji hitrosti  stepemo kot smetano. Kremo s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na torto (jaz sem zraven tega ganaša dodala ostanke od mascarponejeve čokoladne kreme, ker mi ga je bilo škoda vreči v koš, pa je še vedno bilo dobro). 

Po želji torto dodatno okrasimo še s Ferrero Rocher kroglicami.



Preden bomo torto rezali, jo vzamemo kakšnih 10 minut prej iz hladilnika, da se ganaš lepo zmehča in razvije svoj okus (ali pa tako kot jaz, da smo upihnili svečke in se slikali, pa je bilo minilo teh »deset minutk«).




P.s.
Tast je bil zeloooooooo srečen. Vsekakor lahko torta služi kot darilo, nepozabno darilo.









Originalni vir:
- https://www2.kulinarika.net/recepti/16159/sladice/ferrero-torta/?ReceptiFotkeStran=1&offset=0
- http://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/gospa-lesnikova-ferrero-rocher-tortica-brez-moke




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

JABOLČNA PITA Z MREŽICO

Sladki zobotrebci