JABOLČNA PITA Z MREŽICO

Jabolčna pita z mrežo je zame pravi babičin biser. Takoj, ko to besedo slišim, se mi pred očmi prikaže babi v pomokanem predpasniku. Cela kuhinja je odišavljena po cimetu in pridušenih jabolk, mmm...



Krhko testo:
400 g (po želji- pol pirine polnozrnate moke in pol bele)
1/2 pecilni prašek
180 g masla
120 g sladkorja v prahu
2 jajci
2 žlici kisle smetane (po željo mleko)
limonina lupina

Nadev:
1 kg jabolk
200 g rabarbare
2 žlici sladkorja
2 žlici limoninega soka
1 vanilijev sladkor
limonina lupina
cimet
2 žlici kisle smetane



V eno skledo posujemo moko, presejan pecilni prašek in maslo (sobne temperature) ter gnetemo z rokami. Dodamo sladkor, naribano limonino lupino, jajci in kislo smetano. Sedaj ne gnetemo, ker se mehča, zato ga na hitro »umesi«. Testo naj počiva na hladnem pol ure, najboljše, da ga pokriješ s prozorno folijo.

Kasneje, polovico testa nato razvaljamo do pribl. 4 mm debelo in ga z valjarjem prenesemo na suh pekač. Previdno, zlahka se trga (zvijača- uporabi valjar), »zrolaj« ga in nato s valjarjem nazaj »zrolaj« na pekač in z nožem odstrani odvečno testo (za kar prav pride kasneje za mrežo).

Za nadev operimo jabolka in rabarbaro. Olupimo jih in narežemo na tanjše krhlje. Vzamemo posodo, kamor bomo dali narezano sadje in dodamo cimet, sladkor (po želji, če ga bo manj, bo bolj kiselkast) in vanilijev sladkor za aromo. Naj se sadje duši v lastnem soku (približno 15 minut) brez vode.

Odstavimo in naj se ohladi. Ohlajeno dušeno sadje (če je preveč soka, ga malo stisnimo) in nato damo v pekač po razvaljanem testu. Razvaljamo testo, ki ga je nam ostalo in naredimo v obliki mreže. 

Po želji namažemo s kislo smetano in pečemo 35 minut pri 190 stopinj.

Kako lepo zadiši v kuhinji in ga pokrij s krpo, da se ohladi.


P.s.
Neučakani jo takoj pojemo, vročo. Mmmm, paše.







Originalni vir:
- Recepti sestre Nikoline, leto izdaje 2003 

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sladki zobotrebci

LEŠNIKOVA TORTA S PRIDIHOM "FERRERO ROCHE"